Systeemsoftware

Er zijn twee hoofdtypen software: systeemsoftware en toepassingssoftware. Systeemsoftware omvat de programma’s die gericht zijn op het beheer van de computer zelf, zoals het besturingssysteem, hulpprogramma’s voor bestandsbeheer en het schijf besturingssysteem. Systeemsoftware is software die een platform biedt voor andere software. Enkele voorbeelden zijn besturingssystemen, antivirussoftware, schijf opmaakprogramma’s, computertaal vertalers, enz. Deze worden gewoonlijk gemaakt door computerfabrikanten. Deze software bestaat uit programma’s die in low-level talen zijn geschreven en die worden gebruikt om op een zeer elementair niveau met de hardware te communiceren. Systeemsoftware dient als interface tussen de hardware en de eindgebruikers. Systeemsoftware is een belangrijk onderdeel van bedrijfssoftware.

De belangrijkste kenmerken van systeemsoftware zijn :

 • Nabijheid tot het systeem 
 • Snelle snelheid 
 • Moeilijk te manipuleren 
 • Geschreven in een lage taal 
 • Moeilijk te ontwerpen 
Systeemsoftware

Verschillende soorten systeemsoftware

Er zijn verschillende soorten systeemsoftware, daar wij u iets meer over gaan vertellen.

Besturingssysteem

Het besturingssysteem is het centrale onderdeel van het computersysteem, of je kunt zeggen dat het de levensader van de computer is. We installeren het besturingssysteem op een computer zodat deze soepel kan functioneren. Stel dat alle apparaten zoals toetsenbord, muis, CPU, monitor zijn aangesloten en nu denk je dat als we de voeding inschakelen, de computer zal gaan werken. Nee, dit is niet mogelijk totdat we het besturingssysteem erop installeren.

Systeemsoftware

Het is noodzakelijk om te installeren omdat het de volgende functies vervult:

 • Het wijst middelen toe aan elke taak.
 • Het stelt de gebruiker in staat om toegang te krijgen tot en gebruik te maken van toepassingssoftware.
 • Het plant meerdere taken volgens prioriteit.
 • Het controleert oneigenlijk gebruik van de computer.
 • Het stelt de coördinatie tussen de verschillende apparaten in.
 • Het voorkomt fouten tijdens het gebruik van de software.
 • Het geeft de computer toegang tot het netwerk.
 • Het detecteert en installeert apparaten en lost problemen op.

Vertalers van programmeertaal

Vertalers van programmeertaal zijn degenen die de high-level taal en middle-level taal omzetten in machinetaal, omdat de machine alleen haar taal begrijpt. De high-level taal is de taal waarin de gebruiker met de computer communiceert. Java, C, C++, PHP, Python zijn allemaal voorbeelden van high-level taal. Machinetaal is de code die alleen door de processor wordt begrepen. De gemiddelde mens kan het niet begrijpen.

Enkele bekende vertalers zijn Compiler, Interpreter en assembler. Zij worden ontworpen door de fabrikanten van de computer. Vertalers kunnen de code in één keer volledig vertalen naar machinecode, of ze kunnen het regel voor regel doen.

Vertalers helpen ook bij verschillende taken zoals:

 • Wanneer de regels van de code niet worden gevolgd, leveren ze de diagnostische rapporten.
 • Ze maken een lijst van zowel broncode als programma details.
 • Vertalers identificeren syntaxfouten wanneer het systeem wordt vertaald. Zo kunnen we de vereiste veranderingen aanbrengen
 • Het wijst de opslag van de gegevens toe.
Systeemsoftware

Apparaat Drivers

Driver software is een soort systeemsoftware zodat we onze apparaten soepel kunnen gebruiken zonder problemen op te lossen. Dit type software stelt de componenten in staat om hun taken uit te voeren zoals aangegeven door het OS. Er zijn enkele voorbeelden van apparaten die drivers nodig hebben zoals een muis, toetsenbord, touchpad, printer, beeldschermkaart, netwerkkaart, geluid en functietoetsen. Voor sommige apparaten zijn de drivers al standaard geïnstaleerd op de computer, bijvoorbeeld de muis, het toetsenbord en het touchpad.

Als het apparaat nieuw is voor het besturingssysteem, zoals de printer, dan moeten we de drivers installeren zodat het vertrouwd raakt met het OS. We kunnen ze installeren vanaf de websites van de fabrikanten of een andere alternatieve bron zoals het internet.

Firmware software

Systeemsoftware

Dit is de operationele software die al in flash, ROM, EPROM en EEPROM geheugenchips is ingebouwd, zodat het besturingssysteem ze snel kan identificeren. De taak van de firmware is het rechtstreeks beheren en controleren van alle activiteiten van elke afzonderlijke hardware.

Traditioneel werd de firmware geïnstalleerd op de niet-vluchtige chips. We kunnen ze upgraden door ze te vervangen door nieuwe geprogrammeerde chips.

Tegenwoordig is de firmware echter geïnstalleerd op de flash-chips. Zo, nu kunnen wij hen bevorderen zonder de spaanders te ruilen.

Er zijn twee soorten chips: BIOS (Basic Input/Output System) chip en UEFI (Unified Extended Firmware Interface) chip. De fabrikant installeert de firmware op het moederbord, en die is toegankelijk via deze twee soorten chips. Het is de configuratie-interface. Wanneer de computer wordt aangezet en de POST (Power On Self Test) doorloopt, wordt hij eerst geladen.  

De firmware van het moederbord maakt alle hardware wakker bij het opstarten. Het zorgt ervoor dat alle onderdelen van een computer operationeel zijn. Als alle ingrediënten goed werken, dan wordt de boot-loader uitgevoerd, die verder het besturingssysteem laadt. Is er een fout in het RAM van het systeem, dan zal het BIOS de computer niet laten opstarten.

Het belangrijkste verschil tussen de firmware en de driver is dat de firmware zich in de apparaten bevindt, terwijl de drivers zich in het besturingssysteem installeren.

Utility-software

Utility software is een soort systeemsoftware die fungeert als interface tussen systeemsoftware en applicatiesoftware. Dit zijn programma’s die speciaal ontworpen zijn voor een bepaald doel, zoals het onderhoud van de computer of het diagnosticeren van fouten in de computer. Over het algemeen zijn dit hulpmiddelen van derden met die het besturingssysteem worden meegeleverd.

De functies van de utility software zijn als volgt:

 • Om ons te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf is er een firewall.
 • Het kan hardware diagnostische diensten scannen zoals prestatiemonitor, harde schijf sentinel.
 • Het kan ook bestanden comprimeren zodat de schijfruimte kan worden geoptimaliseerd.
 • Het hulpprogramma kan schijfpartitiediensten doen zoals Windows Schijfbeheer.
 • Utility kan ons helpen bij het herstellen van onze verloren gegevens.
 • Hulpprogramma kan een back-up maken van onze gegevens om de veiligheid van onze systemen te verhogen.
Systeemsoftware