Waarom valt mijn wifi steeds uit? 6 eenvoudige oplossingen

Of je nu bezig bent met de laatste onderzoeksfase van een belangrijk paper, een Zoom-gesprek voert voor werk of gewoon vastzit terwijl je de nieuwste Netflix-release aan het bingewatchen bent, een wegvallende wifi-verbinding op een ongelegen moment is ontzettend vervelend. https://dewifispecialist.nl/ is de toonaangevende specialist die u helpt om uw wifi verbinding te verbeteren.

Mensen hebben voortdurend te maken met dit moderne ongemak, soms maandenlang voordat ze er iets aan doen. Als je jezelf ooit hebt afgevraagd: “Waarom valt mijn wifi steeds uit?” hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen voor internetstoringen en wat je eraan kunt doen.

Te veel apparaten zijn verbonden

Terug in de dag had het gemiddelde huishouden een computer of twee om te verbinden. Nu, met smartphones, iPads, smart-tv’s en nog veel meer, duurt het niet lang voordat je wifi-netwerk aan boord springt van de struggle bus.

“Verrassend genoeg, zelfs als een verbonden apparaat niet actief gegevens verzendt / ontvangt, zal het nog steeds een deel van de beschikbare bandbreedte gebruiken,” zegt Neil Parker, chief technical officer en mede-oprichter van de livestream bruiloft app Lovecast, in een e-mail. “Wat dit betekent is dat als je veel apparaten hebt verbonden, je vertragingen of onderbrekingen in je wifi-verbinding kunt beginnen te zien.”

Oplossing 1: Ontkoppel apparaten

Parker zegt dat de eerste en makkelijkste oplossing is om ongebruikte apparaten van je wifi af te koppelen. De eenvoudigste manier om dit te doen is om simpelweg je wifi-wachtwoord te wijzigen, waardoor iedereen wordt uitgelogd. Vervolgens kun je alleen bepaalde apparaten opnieuw toestaan om verbinding te maken. “Als dat niet haalbaar is, kun je ook proberen van band te wisselen (misschien verbinden met de 5 of 6 GHz band in plaats van de 2,4 GHz, waar het minder druk kan zijn),” stelt hij voor.

Over het algemeen heeft de 6 GHz band de snelste verbinding maar een korter bereik dan de 2,4 GHz band, die een langer bereik heeft maar langzamer kan zijn. Wissel van band door naar de instellingen van het individuele apparaat te gaan.

Oplossing 2: Verminder het gebruik van wifi

Verminder tijdelijk het zware wifi-gebruik. Stop bijvoorbeeld met gamen of films kijken op streamingdiensten, en je Zoom-meeting kan stabiliseren.

Oplossing 3: Upgrade je internet

Tot slot moet je mogelijk contact opnemen met je internetprovider en je verbinding upgraden. Voer eerst een snelheidstest uit om je huidige snelheid te controleren. (Google “snelheidstest” om een lijst met websites te zien waar je dit kunt doen.)

Je hebt mogelijk te veel apparaten verbonden voor de internetsnelheid waarvoor je betaalt. Als dit het geval is, neem dan contact op met je internetprovider om te upgraden naar een internetplan met een hogere snelheid. Maar je wilt misschien eerst enkele van onze andere oplossingen proberen voordat je geld uitgeeft.

Oplossing 4: Reset de netwerkinstellingen van je computer

Als je hebt gecontroleerd of je apparaatbeheerder en bepaald hebt dat je netwerkadapter niet werkt, kun je proberen je netwerk te resetten. Hoewel dit niet de meest handige optie is, kan teruggaan naar de fabrieksinstellingen problemen met je internetverbinding beëindigen. Je computer en andere apparaten zullen wifi-netwerknamen, VPN-instellingen en meer vergeten.

De router staat op een slechte plek

De locatie van je router is een van de meest voorkomende redenen voor internetconnectiviteitsproblemen, zegt Aseem Kishore, oprichter van Help Desk Geek in een e-mail. “Als je toegangspunt drie deuren verder in een kast begraven ligt, en het apparaat waarmee je probeert te verbinden aan de rand van het signaalbereik is, zul je signaaluitval ondervinden totdat je je apparaat dichter bij het toegangspunt verplaatst,” zegt hij.

De oplossing: Installeer de router op een betere locatie

Installeer de router in de kamer waar je de wifi het meest wilt gebruiken of zo dicht mogelijk bij. Mike Dragan, chief operating officer bij evenementenapp Oveit, zegt dat je de router moet verhogen zodat er geen obstakels zijn en plaats hem zo dicht mogelijk bij het midden van het huis.

“Je moet ook wegblijven van reflecterende objecten zoals glas, spiegels en metaal, omdat wifi-signalen de neiging hebben om ervan af te kaatsen,” legt hij uit via e-mail.

Je hebt last van radio-interferentie

“De meesten van ons plaatsen onze wifi-routers naast onze draadloze telefoons, Bluetooth-apparaten en slimme tv’s, en dit zorgt ervoor dat al deze verschillende signalen met elkaar interfereren en uiteindelijk leiden tot signaaluitval. Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je telefoon stopt met wifi krijgen wanneer je naast de magnetron staat, zeg hallo tegen radio-interferentie,” zegt Kishore. Radio-interferentie kan ook optreden als je in een appartement of flatgebouw woont en iedereen zijn eigen wifi-routers in de buurt heeft.

De oplossing: Verander het kanaal

Verander het kanaal waarop je wifi werkt. “Gebruik een applicatie zoals WiFi Analyzer die je vertelt welke wifi-kanalen het meest worden gebruikt. Kies een kanaal dat het minst wordt gebruikt,” e-mails radio-ingenieur Sam Brown met de draadloze technologieblog OneSDR.

“Schakel indien nodig over naar de 5 GHz-band. Over het algemeen is dit een zeer goede oplossing voor wifi in appartementsgebouwen waar honderden toegangspunten actief kunnen zijn in de zeer populaire 2,4 GHz-band, maar relatief weinig van hen werken op 5 GHz.”

De draadloze kaart moet worden bijgewerkt

De drivers op elektronische apparaten, zoals printers en computers, hebben semi-regelmatige updates nodig, anders werken ze niet goed. Als je worstelt met je internetverbinding – vooral als het maar op één apparaat is – controleer dan of de drivers van het apparaat moeten worden bijgewerkt.

De oplossing: Upgrade je draadloze kaartdriver

Net als bij andere soorten technologie, moet je rechtstreeks naar de bron gaan om dit probleem op te lossen. “Om je draadloze kaartdrivers bij te werken, ga je naar de website van de fabrikant en krijg je de meest recente versies,” e-mails Steve Scott, chief technical officer bij Spreadsheet Planet.

De router heeft een pauze nodig

Mensen zijn behoorlijk straffend voor apparaten. We houden mobiele telefoons, laptops en allerlei digitale dingen de hele tijd ingeschakeld – ongeacht of we ze gebruiken – en verwachten dat ze op volle potentieel functioneren. Routers zijn geen uitzondering op deze gewoonte, maar ze hebben ook af en toe een time-out nodig!

De oplossing: Schakel je modem uit en aan

Schakel je router en modem uit en houd ze minimaal 30 seconden losgekoppeld, zegt Stewart McGrenary, directeur van Freedom Mobiles. Start ze vervolgens op deze manier opnieuw op: “Verbind eerst de modem en wacht tot deze volledig is verbonden. Vervolgens moet je je router inschakelen. Soms is dat alles wat nodig is,” zegt hij.

Je hebt nieuwe apparatuur nodig

Soms maken alle herstarts en herpositioneringen de dingen gewoon niet beter. In die gevallen is het waarschijnlijk tijd voor nieuwe technologie. “Oude routers worden steeds minder compatibel met nieuwere diensten,” zegt Christen Costa, CEO van Gadget Review via e-mail. “Je vindt misschien dat het werkt na een reset … voor een tijdje. Maar uiteindelijk moet je een nieuwere router krijgen.”

Als je huurt van je wifi-provider, controleer dan dubbel of je een up-to-date versie gebruikt. Als je zelf eigenaar bent, is het waarschijnlijk tijd om de knoop door te hakken en een nieuwe te kopen.

Materialen die je wifi-verbinding blokkeren

Dikke muren zijn goed om geluid buiten te houden, maar ze staan in de weg van de wifi-functionaliteit. De meest problematische materialen op dit gebied zijn metaal, beton en baksteen.

Als je binnenmuren van beton of baksteen hebt, investeer dan in een paar draadloze toegangspunten en plaats ze zo dicht mogelijk bij de betreffende apparaten. Dit zal een draadloos lokaal netwerk (WLAN) creëren zoals die in kantoren, wat de signaalsterkte verbetert en het aantal apparaten dat het netwerk kan ondersteunen, verhoogt.

Bron: De Wifi Specialist